Waarom het slim is om bij een andere bank te sparen

José Mast

04/01/2023

Veel mensen sparen alleen bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. Maar slimme spaarders kijken verder dan hun huisbank. Bijvoorbeeld omdat andere banken een hogere rente bieden.

Maar er zijn meer redenen om klant te worden bij een andere bank. We noemen hieronder zes goede argumenten om je spaargeld níet bij je huisbank te stallen.

1. Scheid spaargeld van leefgeld

Een betaalrekening en een spaarrekening bij dezelfde bank zijn vaak communicerende vaten. Hou je wat over op je betaalrekening, dan zet je dat op je spaarrekening. En kom je wat tekort, dan zuiver je de betaalrekening weer aan met spaargeld.

Dit kan goed werken, maar het belemmert je wel in het laten groeien van je spaartegoed. Het is eigenlijk te makkelijk om even wat spaargeld naar je betaalrekening te sluizen voor een impulsaankoop. Herken je dat? Dan is een spaarrekening bij een andere bank misschien een idee.

Geld overmaken van een spaarrekening bij de ene bank naar je betaalrekening bij een andere bank duurt meestal iets langer dan geld heen en weer boeken binnen dezelfde bank. Maar een spaarrekening bij een andere bank heeft ook een psychologisch voordeel. Je hebt dan een ‘spaarbank’ en een ‘betaalbank’. Daarmee hou je je beide functies goed gescheiden.

2. Zoek de hoogste rente

Als het je doel is om een spaarpotje op te bouwen, kan een iets hogere rente een groot verschil maken. Grootbanken bieden nooit de hoogste rente in de markt, dus het loont om ook andere banken in je zoektocht te betrekken.

3. Kies hoe vaak je rente wilt

De meeste banken schrijven jaarlijks rente bij. Maar er zijn ook banken die dat iedere maand doen. Als je zelf je spaarbank kiest, kun je een bank nemen die maandelijks rente uitbetaalt.

Spaarbanken die iedere maand rente bijschrijven zijn onder meer Bunq, Openbank, Leaseplan Bank en Centraal Beheer

4. Zoek een bank die sparen leuk en makkelijk maakt

Banken onderscheiden zich onder andere in gebruiksgemak, stijl en features. Soms kun je verschillende spaarpotjes aanmaken voor verschillende doelen. Je kunt ieder spaarpotje een eigen naam geven en vaak ook een eigen plaatje of foto.

Soms kun je de spaarpotjes delen met een groep (N26, Bunq). Dat is handig als je spaart voor een gezamenlijk doel. Praktisch altijd kun je regels instellen voor automatisch sparen, soms ook voor het opzijzetten van het wisselgeld van je (afgeronde) betalingen in winkels.

Bedenk wel dat de meest fancy spaarrekeningen horen bij een betaalpakket, waarvoor je maandelijks een bepaald bedrag betaalt.

5. Zoek een bank zonder toeters en bellen

Als je spaart bij een andere bank, kan het ook juist fijn zijn te kiezen voor een gratis spaarrekening met weinig poespas. Voor sparen heb je niet meer nodig dan een spaarrekening die je online kunt beheren en een tegenrekening bij je eigen bank.

Een app is niet noodzakelijk en ook hulpmiddelen om te budgetteren of financiële planningen te maken, kun je missen.

Het kan zelfs helpen om niet te vaak naar je spaargeld te kijken. Automatisch een vast bedrag laten overmaken naar je spaarrekening is een prima manier om te werken aan een mooi tegoed.

6. Neem sparen serieus

Kiezen voor een aparte spaarbank geeft aan dat je sparen belangrijk vindt. Verdiep je in de mogelijkheden en vergelijk banken, ook banken die je nu misschien nog niet eens kent.

Leer banken kennen die zijn gespecialiseerd in sparen en niet eens een betaalrekening aanbieden. Ontdek welke rentes en mogelijkheden ze te bieden hebben.

Andere bank zoeken? Let ook hierop!

· Kies altijd voor een bank die valt onder een depositogarantiestelsel. Dat hoeft niet per se een Nederlandse bank te zijn. Ook andere Europese banken kunnen onder een vergelijkbaar depositogarantiestelsel vallen. Dat betekent dat je saldo beschermd is tot 100.000 euro als de bank omvalt.

· Let op beperkende voorwaarden, zoals opnamekosten of het aanhouden van een betaalrekening bij dezelfde bank. Niet alle beperkende voorwaarden zijn nadelig. Ze kunnen je ook helpen om beter te sparen.

· Wil je samen met je partner sparen of sparen voor een kind? Bij veel banken kan dat, maar niet bij alle. Voor een gezamenlijke spaarrekening heb je ook een gezamenlijke tegenrekening bij een bank nodig.

(door José Mast, Spaaronline, 4 januari 2023; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Bij deze spaarbanken hoef je geen nieuwe betaalrekening te openen

Acht redenen om nog een spaarrekening te hebben

Hoe je een hoge spaarrente krijgt bij Scalable Capital

Sparen bij Raisin: hoe gaat dat?