Een op de vijf Nederlanders valt terug op spaargeld door corona

Ton Hermans

10/12/2020

Veel Nederlanders maken zich zorgen over hun geld als gevolg van de pandemie, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder Europese consumenten. Een op de vijf landgenoten (22%) heeft minder inkomen en moet terugvallen op zijn spaargeld.

Ook spaart ruim een kwart van de Nederlanders (28%) op dit moment minder dan normaal. Vooral jongere mensen in de leeftijd tussen 18 en 37 jaar zien hun inkomen teruglopen.

Dit blijkt uit het nieuwe European Consumer Payment Report van schuldhulpverlener Intrum.

Een op de drie bezuinigt

Sinds de uitbraak van de pandemie bezuinigt een op de drie van de ondervraagden op uitgaven die ze niet essentieel achten. Wat juist meer wordt gekocht zijn huishoudelijke artikelen en andere zaken die gekoppeld zijn aan het thuisblijven.

Opvallend aan de onderzoeksresultaten is dat ook mensen die normaal geen geldzorgen hebben nu in de problemen komen. Volgens Intrum is het gevaarlijk dat deze groep mensen de neiging heeft om het probleem te negeren, waardoor een plotseling ontstane schuld kan oplopen.

Een op de tien Nederlanders komt in actie en treft een regeling om betalingen te bevriezen, zoals de huur of de hypotheek.

Zorgen over financiële gezondheid

Verder blijkt uit het onderzoek dat corona niet alleen veel mensen angst aanjaagt over de fysieke gezondheid, maar ook over hun financiële welzijn. Nederlanders geven aan dat zij zich nog nooit zoveel zorgen hebben gemaakt als nu. Een derde denkt dat het coronavirus negatieve gevolgen zal hebben voor hun inkomen.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 10 december 2020; Bron: European Consumer Payment Report 2020)