Hoe spaar je samen op één spaarrekening?

José Mast

20/09/2022

Sparen kun je in je eentje doen, maar ook met zijn tweeën. Samen sparen is handig als je allebei wilt bijdragen aan hetzelfde doel. Reserveren voor huisonderhoud bijvoorbeeld. Of voor een vakantie. Waar kun je samen sparen en hoe begin je ermee?

Een eenvoudige manier om samen te sparen is een spaarrekening openen bij een bestaande gezamenlijke betaalrekening. Praktisch iedere bank waar je een en/of-rekening kunt openen, biedt ook een spaarrekening aan die aan de en/of-rekening is gekoppeld. Je kunt dan vanaf de gezamenlijke betaalrekening geld overmaken naar de gezamenlijke spaarrekening. In veel gevallen kan dat ook vanaf een andere betaalrekening.

Heb je een spaarrekening voor jezelf bij SNS? Dan kun je daar een rekeninghouder aan toevoegen, zonder dat je met die persoon een gezamenlijke betaalrekening hoeft te hebben. Als je gewenste mederekeninghouder al klant is bij SNS, kun je hem of haar online toevoegen. Anders moet je even samen naar de SNS Winkel met jullie identiteitsbewijzen.

Hogere rente

De spaarrekening die bij een gezamenlijke betaalrekening hoort, biedt meestal niet de hoogste rente, soms zelfs 0 procent. Wil je meer, dan kun je in ons overzicht van spaarrekeningen op zoek gaan naar een losse spaarrekening waar je samen op kunt sparen.

Bij de vrij opneembare spaarrekeningen zijn dat bijvoorbeeld NIBC Direct, Leaseplanbank en Argenta. Wil je het geld voor langere tijd opzijzetten, dan kun je een gezamenlijk deposito openen bij Credit Europe Bank. Ook SNS Bank en ASN Bank bieden deposito’s aan voor klanten. Om bij een van deze banken gezamenlijk te kunnen sparen in een deposito heb je eerst een gezamenlijke spaarrekening nodig.

Hoe open je een gezamenlijke spaarrekening?

Als je al een gezamenlijke betaalrekening hebt, kun je een gezamenlijke spaarrekening makkelijk zelf online openen. Je vindt deze mogelijkheid in de app en/of via internetbankieren.

Wil je eerst een gezamenlijke betaalrekening openen of wil je een losse spaarrekening openen? Dan verschilt de procedure een beetje per bank. Vaak kun je de rekening wel online openen, maar soms alleen voor de eerste persoon. De tweede persoon kun je dan via een formulier toevoegen.

Het maakt ook uit of de beide personen al bekend zijn bij de betreffende bank. Zo niet, dan heb je altijd een identiteitsbewijs nodig.

Voor een losse spaarrekening heb je een tegenrekening nodig. Een tegenrekening is de bankrekening waarvan je geld gaat overmaken naar je spaarrekening en andersom. Deze tegenrekening moet op dezelfde namen staan als de spaarrekening die je wilt openen.

(door José Mast, Spaaronline, 20 september 2022; Foto: Shutterstock)