Spaartip: ga een stukje wandelen

Ton Hermans

28/01/2021

Een wandeling in de buitenlucht levert je exact dezelfde hoeveelheid plezier op als met geld smijten, zegt een Britse gedragspsycholoog. Sta je op het punt een grote aankoop te doen maar wil je spijt voorkomen, ga dan even naar buiten voor een frisse neus.

Mario Weick, een psycholoog die is verbonden aan de universiteit van Durham, heeft berekend dat online shoppen je vreugdegevoel tijdelijk verhoogt met 29 procent. Dat is precies dezelfde emotionele winst die een verkwikkende wandeling oplevert.

Sparen maakt gelukkiger dan uitgeven

Weick deed onderzoek naar spaargedrag van Britten tijdens de lockdown. Hij deed dat in opdracht van Atom Bank, een digitale spaarbank. Weick verdiepte zich in de psychologie achter geld uitgeven.

Hij ontdekte dat driekwart van de Britten gelukkiger wordt van duizend pond sparen dan van duizend pond uitgeven. Zeven op de tien Britten voelen zich zelfs schuldig na enige impulsaankoop.

Bank en psycholoog hebben dan ook diverse tips voor wie zijn impulsaankopen wil beteugelen tijdens de lockdown.

Niet shoppen als je moe bent

Een opvallende tip is dat je beter niet online kunt gaan shoppen als je moe bent, onder invloed van alcohol of van een overdosis informatie. Bezoek je aan het eind van de werkweek je favoriete sites, dan ben je geneigd aankopen te doen die je niet goed overweegt, beweert de wetenschapper.

"Ga alleen shoppen als je goed uitgerust bent en volledig alert", is zijn advies. "En maak er daarbij een gewoonte van dat je minstens enkele uren nadenkt over je aankoop voor je de kassa bezoekt."

Minder blootstellen aan verleiding

Nog beter is het om jezelf minder bloot te stellen aan alle verleiding. "Het klinkt misschien simpel, maar een manier om niet onder de druk te bezwijken is de situatie te vermijden", zegt de psycholoog.

Kom je in de verleiding om een grote aankoop te doen, dan is een wandeling van amper vijf minuten in de frisse lucht een goed idee. Of een work-out van tien minuten, die heeft hetzelfde effect.

Voel je de kooplust niet meer zodra je terug bent en je hart zijn normale ritme heeft herpakt, dan is dat het bewijs dat het jou eigenlijk niet om de aankoop gaat.

Wel gelukkig van een innerlijke beloning

De meeste aankopen leveren je slechts een korte kick op. En de bijhorende producten zijn al even oppervlakkig en vluchtig.

Geld uitgeven maakt je wel gelukkig als de aankoop jou wezenlijk beloont. Dan gaat het bijvoorbeeld om echte levenservaringen, om aankopen die je eigen ontwikkeling stimuleren of om cadeaus die bijdragen aan het opbouwen van een betekenisvolle relatie.

Bedenk wat je wilt bereiken met een aankoop. Jezelf afvragen of deze jou langetermijngeluk oplevert, verkleint de kans op geld uitgeven dat je liever had gespaard.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 28 januari 2021; Bron: The Money Pages; Foto: Shutterstock)