Acht redenen om nog een spaarrekening te hebben

José Mast

23/12/2020

De rente op spaargeld wordt steeds lager. Dat maakt sparen een stuk minder leuk dan vroeger. Toch blijft het slim om een goed gevulde spaarrekening te hebben. Waarom? We geven acht goede redenen.

1. Zo voorkom je dat je het uitgeeft

Door verschillende rekeningen aan te houden voor verschillende doelen, hou je meer overzicht over je geld. Heb je alleen een betaalrekening, dan gaat alles op de grote hoop en heb je ook sneller de neiging om het beschikbare geld uit te geven. Je kunt het geld dat je niet meteen nodig hebt ook op een spaarrekening zetten. Als je vervolgens met jezelf afspreekt dat je van het saldo afblijft, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

2. Je hebt een buffer nodig

De tv gaat plotseling stuk, de auto heeft een reparatie nodig of je fiets wordt gestolen. Iedereen kan voor zulke onverwachte uitgaven komen te staan.

Het is handig om voor die gevallen altijd wat achter de hand te hebben. Met de online Bufferberekenaar van het Nibud kun je precies uitrekenen hoe groot jouw reserve moet zijn.

Hoe groter je gezin en hoe hoger je inkomen, hoe groter de buffer die je nodig hebt. Met een eigen huis en een auto moet je buffer groter zijn dan met een huurhuis zonder auto voor de deur.

Heb je te weinig buffer? Dan is het verstandig om maandelijks bijvoorbeeld 10 procent van je inkomen op een spaarrekening te zetten, net zolang tot je de noodzakelijke buffer bij elkaar hebt. Een veilig idee.

3. Toeslagen en belasting opzijzetten

Soms krijg je geld op je betaalrekening dat niet van jezelf is. Bijvoorbeeld als je toeslagen ontvangt, maar je inkomen is in de tussentijd gestegen. Je loopt dan het risico dat je een deel van de toeslag moet terugbetalen.

Als je dit geld op een spaarrekening zet, kom je niet in de verleiding om het uit te geven. Ook als je bruto-inkomsten ontvangt, waarover je nog inkomstenbelasting of btw moet afdragen, kun je dat beter opzijzetten. Als ondernemer kun je hiervoor een zakelijke spaarrekening gebruiken.

4. Sparen voor vakantie en andere grote uitgaven

Heb je een dure reis op je wensenlijstje staan? Of wil je een camper kopen? Of je eerste eigen huis? Een serieus spaarplan vergroot de kans dat deze wensen in vervulling ooit gaan. Automatisch geld opzijzetten op een spaarrekening is een goede manier om zonder veel moeite een leuk bedrag bij elkaar te sparen. 

5. Meevallers opzijzetten

Krijg je belasting terug? Heb je een bonus gekregen van je werk? Of een prijs gewonnen in een loterij? Gefeliciteerd! Een meevaller is een leuk extraatje, bijvoorbeeld om iets speciaals mee te doen. Je kunt er een keer extra luxe van uit eten gaan bij een bijzondere gelegenheid bijvoorbeeld. Of je legt je meevaller bij het spaargeld voor een doel in de toekomst (zie 4).

6. Geld achter de hand voor later

Heb je voldoende buffer en geen bijzondere wensen voor later? Maar heb je wel geld over? Er is niets mis mee om dat gewoon op een spaarrekening te zetten. Het voordeel van een spaarrekening is dat je er zeker van kunt zijn dat het geld beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt.

Tot een bedrag van 100.000 euro per bank is het bedrag beschermd bij een faillissement. Heb je meer dan 100.000 euro, dan is het slim om je geld te verdelen over meer banken. Heb je het geld voor langere tijd niet nodig, dan kun je ook denken aan een spaardeposito.

7. Sparen voor een kind

Sparen voor later doe je niet alleen voor jezelf. Als je een kind hebt, kun je ook op zijn of haar naam een spaarrekening openen en sparen voor zijn of haar toekomst. Dat heeft nog een paar extra voordelen.

Sommige kinderspaarrekeningen vergoeden een hogere rente en soms ook nog een bonus voor trouwe spaarders. Bovendien geef je door te sparen een goede gewoonte door aan je kind.

8. Toch een beetje rente vangen

Last but not least: je kunt ook een spaarrekening kiezen met een relatief hoge rente. Spaarrekeningen bij de grote, bekende banken vergoeden niet of nauwelijks rente.

Maar in ons overzicht van beste spaarrekeningen komen ook kleinere banken en verzekeraars voor die iets royaler zijn. De inflatie houd je er momenteel niet mee bij, maar iets is meer dan niets. Bovendien is bij alle spaarrekeningen in het overzicht je geld beschermd tot 100.000 euro.

(door José Mast, Spaaronline, 23 december 2020; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Helft van de huishoudens heeft te lage spaarbuffer

Vijf populaire manieren om te sparen