Sparen bij een beleggingsbank, hoe gaat dat - en wat zijn de nadelen?

José Mast

19/04/2023

Ben je op zoek naar een hoge rente voor je spaargeld? Dan kom je misschien wel uit bij een beleggingsbank. Daar kun je sparen op een beleggingsrekening, ook als je niet van plan bent om te gaan beleggen. Is dat slim? En hoe gaat dat in zijn werk? 

Sparen op een beleggingsrekening bestaat allang. Beleggers die zelf aandelen kopen, hebben een beleggingsrekening nodig om hun aankopen mee te betalen en om de opbrengst van verkochte effecten op te laten storten.  

Sommige banken geven rente over het niet belegde geld. En zo kun je dus een spaarrekening hebben bij een beleggingsbank. 

Waarom is dat aantrekkelijk? 

Omdat de rente heel lang erg laag was, hoorde je niemand over sparen bij een beleggingsbank. Het was niet aantrekkelijker dan sparen bij een andere bank. Sterker nog, de rente kon ook negatief zijn. De beleggingsrekening was alleen een manier om cash geld aan te houden en beschikbaar te hebben om te beleggen. 

Maar nu de rente weer aantrekt, proberen sommige beleggingsbanken klanten te trekken met een hoge rente op de beleggingsrekening. Sommige aanbieders bieden zo’n hoge rente dat ze serieus concurreren met gewone spaarrekeningen. 

Voorbeelden zijn op dit moment de beleggingsrekeningen van Trade Republic, Scalable Capital en Freedom Finance. 

Door die hoge rente kun je als spaarder overwegen om bij een beleggingsbank te gaan sparen. Ook als je er niet over denkt om te gaan beleggen. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? 

De voordelen van sparen bij een beleggingsbank 

· Hoge rente 

De hoge rente is natuurlijk een voordeel. Een voorwaarde is wel dat je geld goed beschermd is door het depositogarantiestelsel. Je kunt er dan zeker van zijn dat je tot maximaal 100.000 euro terugkrijgt als de bank omvalt. Altijd even controleren dus. 

De rente op een beleggingsrekening kan ieder moment veranderen. Dat is wel iets om bij stil te staan als je van plan bent een groot deel van je spaarsaldo te verhuizen naar een beleggingsrekening. Let er ook op of je de hoge rente krijgt over je hele saldo, of maar tot een bepaald maximum. 

· Beleggen kan ook, zonder extra moeite 

Een tweede voordeel kan zijn dat je in één moeite door ook kunt beleggen. Maar dat is alleen een voordeel als je toch al van plan was om te gaan beleggen. 

De nadelen van sparen bij een beleggingsbank 

· Het is geen spaarrekening 

Sparen bij een beleggingsbank is anders dan bij een gewone bank. Dat begint al bij de naam van je rekening. Dat is geen spaarrekening maar een beleggingsrekening. Bij het openen van de rekening, bij het inleggen en bij het opnemen word je iedere keer geconfronteerd met de term ‘beleggen’. 

· Overboeken kan langer duren 

Het kan een paar dagen duren om spaargeld over te laten boeken van en naar je beleggingsrekening. Dat verschilt per beleggingsbank. Als je je spaargeld wegzet om het te laten aangroeien, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar wil je het direct beschikbaar hebben om onvoorziene uitgaven mee te kunnen voldoen, dan is dit een nadeel. 

· Je komt misschien in de verleiding 

In een omgeving van aandelen, ETF’s, derivaten en crypto’s kun je er makkelijk toe verleid worden om een belegger te worden, ook als je dat niet van plan was. De bank zal je graag laten zien wat er aantrekkelijk is aan beleggen. Je kunt daar mailtjes over krijgen en je kunt daar in de app en in de online omgeving van de bank op worden geattendeerd. 

· Als je toch gaat beleggen, heb je dan wel de juiste broker?

Mocht je je laten overhalen om te gaan beleggen, dan heb je misschien minder oog voor de kosten en de voorwaarden. Je hebt dan wel goed gezocht naar een hoge rente voor je spaargeld, maar niet naar de broker met de beste prijs-/kwaliteitverhouding. 

· Vragen van de fiscus 

Over geld dat je hebt belegd, betaal je meer belasting dan over spaargeld. Het is dus belangrijk dat je kunt aantonen dat je geld bij de beleggingsbank niet is belegd in aandelen of andere effecten. De Belastingdienst kan daarom vragen. 

Conclusie 

Sparen op een beleggingsrekening kan een goede keuze zijn voor berekenende spaarders die zich niets aantrekken van beleggingsverleidingen en die er niet tegen opzien om hun spaargeld weer te verhuizen als een andere bank een beter aanbod heeft.  

Zoek je naast een hoge rente ook een app of online omgeving die past bij je spaarzin, kies dan liever een spaarrekening of deposito bij een andere bank. 

(door José Mast, 20 april 2023; Foto: Shutterstock

Lees ook: 

Hoe je een hoge spaarrente krijgt bij Scalable Capital