Hoe je een hoge spaarrente krijgt bij Scalable Capital

Ton Hermans

01/02/2023

Wie een fatsoenlijke spaarrente wil, moet uitwijken naar een buitenlandse spaarbank of naar een digitale neobank zoals Bunq of Openbank. Maar voor slimme spaarders is er nog een optie: sparen bij een beleggingsbank. Eén zo’n bank biedt zelfs tijdelijk de hoogste rente van dit moment.

Vanaf februari 2023 geeft beleggingsbank Scalable Capital een variabele spaarrente op het saldo dat op een beleggingsrekening staat. Die rente is inmiddels opgelopen tot 2,6 procent. De eerste vier maanden krijg je zelfs 4,0 procent. Scalable Capital is een grote Duitse beleggingsbank die ook in Nederland – en in het Nederlands – beleggingsrekeningen aanbiedt. Een rekening kan online worden geopend.

Het leuke nieuws: je hoeft niet eens te beleggen, je bent dat niet verplicht. Alleen sparen mag ook. En je geld staat daarbij ook niet vast voor een bepaalde periode, het is vrij beschikbaar. 

De enige kanttekening: je moet wel een maandelijks bedrag van 4,99 euro betalen voor het beleggingsabonnement waarvoor de genoemde rente geldt (Prime+ Broker). Deze kosten verdien je bij de huidige rente in een jaar terug met een spaarsaldo van ruim 2.300 euro. Minder dan dat bedrag storten heeft op dit moment dus weinig zin.

Scalable Capital heeft ook een gratis abonnement. Maar daar wordt geen spaarrente bij uitgekeerd.

Wie of wat is Scalable Capital?

Scalable Capital is met 600.000 beleggers een van de grotere beleggingsbanken in Europa, vergelijkbaar met DeGiro en Saxo Bank. Bij al deze brokers ben je volledig vrij om zelf te beleggen in aandelen of andere effecten. Je hoeft daarbij geen minimum- of maandelijks bedrag in te leggen, je handelt wanneer het jou uitkomt.

Om te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Scalable Capital noemt dat een verrekeningsrekening. Vanaf je vaste tegenrekening bij je eigen bank maak je geld over naar deze beleggingsrekening. Vervolgens kun je van dit geld effecten kopen. Als je effecten verkoopt, komt de opbrengst weer op je beleggingsrekening terecht. 

Geld dat je hebt gestort maar niet belegt, blijft op de verrekeningsrekening staan. Dat niet-geïnvesteerde tegoed is het saldo waarover Scalable Capital jou de rente vergoedt. Deze rente is variabel en voor onbepaalde tijd.

Is mijn spaargeld veilig?

Scalabale Capital bewaart het geld bij een aparte bank, zodat het veilig is mocht de broker failliet gaan. Je houdt dus feitelijk een spaarrekening aan bij de Duitse Baader Bank, waar Scalable Capital mee samenwerkt.

Het saldo op de spaarrekening valt onder het Duitse garantiestelsel, dat hetzelfde is als het Nederlandse. Dit betekent dat je spaargeld gegarandeerd veilig is tot een saldo van 100.000 euro. Dat is tegelijk ook het maximum waarover Scalable Capital rente vergoedt.

Wat je verder moet weten

Je kunt de beleggingsrekening online openen en beheren, via een app op je telefoon of tablet of via je pc. Binnen één à twee dagen kun je de rekening gebruiken. De spaarrente wordt ieder kwartaal bijgeschreven. 

Meer over Scalable Capital lees je op onze zustersites Beleggingsrekeningen.nl en Bankenvergelijking.nl. Hier kun je ook een beleggingsrekening openen. Dit is mogelijk voor iedereen vanaf 18 jaar.

De hoogste spaarrentes van dit moment vind je hier op Spaaronline.nl.

(Redactie Spaaronline, 8 december 2023; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Hoe je ook kunt sparen bij een beleggingsbank

Waarom het slim is om bij een andere bank te sparen

Bij deze spaarbanken hoef je geen betaalrekening te openen