Vrij opneembare spaarrekening mateloos populair

Ton Hermans

31/01/2023

Idioot hoge gasrekeningen of niet, de spaarwoede in Nederland is niet te stoppen en de hoeveelheid spaargeld blijft maar toenemen. De vrij opneembare spaarrekening is daarbij het populairst.

Net als in de pandemiejaren 2020 en ‘21 is ook in 2022 de totale hoeveelheid geld op spaar- en betaalrekeningen in Nederland weer fors toegenomen met miljarden euro’s. Dit ondanks de energiecrisis, dure boodschappen en de lage spaarrente.

In totaal stond er aan het eind van het jaar 562,5 miljard euro op de bankrekeningen van Nederlanders. Dat is ruim 34 miljard meer dan het jaar daarvoor, toen de hoeveelheid spaargeld nog sterker opliep.

Dit zijn nieuwe cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag publiceert.

Recordinleg op gewone spaarrekening

Bijna twee derde van al het geld staat op vrij opneembare spaarrekeningen. Dit zijn rekeningen waarvan je op ieder gewenst moment geld kunt afschrijven, en waarop je ook op ieder moment kunt bijschrijven, zonder beperking.

In 2022 is er ruim 23 miljard euro op dit soort rekeningen ingelegd. Dat is veel meer dan in alle van de tien jaren daarvoor. Coronajaar 2021 kwam nog het dichtst in de buurt met bijna 20 miljard inleg.

Een kwart van al het spaargeld staat op een gewone betaalrekening

Iets minder dan een kwart (23,3 procent) van al het Nederlandse spaargeld staat op gewone betaalrekeningen. Zo’n 10 miljard meer dan een jaar eerder en – opvallend – bijna twee keer zoveel als vijf jaar geleden.  Mogelijk speelt de lage en negatieve spaarrente van de afgelopen jaren hierin een rol.

Tien procent bevroren in een deposito

Het minst populair zijn spaarrekeningen met een vaste looptijd, zogenaamde deposito's. Hierbij kun je een tijdje niet aan het geld komen, in ruil voor een hogere spaarrente.

Van zo’n hogere rente was vorig jaar echter amper of helemaal geen sprake, vandaar de beperkte populariteit van dit soort rekeningen. Desondanks staat er op dit moment zo’n 61 miljard euro op, ruim 10 procent van al het spaargeld van Nederlandse huishoudens.

En ook op deze rekeningen is extra spaargeld bijgeschreven: er staat nu liefst 0,6 miljard euro meer op dan er in 2021 op stond.

Bijgeschreven spaarrente op dieptepunt

Op al deze rekeningen bij elkaar is in 2022 slechts een half miljard euro aan spaarrente bijgeschreven. Dat is een laagterecord sinds DNB dit bijhoudt. Tien jaar geleden bedroeg dit nog 6 miljard euro.

(Redactie Spaaronline, 31 januari 2023; Bron: DNB, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Bij deze spaarbanken hoef je geen nieuwe betaalrekening te openen

Waarom het slim is om bij een andere bank te sparen