Wat je zelf kunt doen tegen inflatie

Ton Hermans

10/03/2022

De inflatie waar we al maanden mee kampen, wordt door de oorlog in Oekraïne nog eens flink verergerd. Momenteel ligt de stijging van de prijzen zelfs boven zeven procent. Dat betekent feitelijk dat iemand met een nettoloon van 2.000 euro deze maand ruim 140 euro minder te besteden heeft dan een jaar geleden.

Dat is voor veel mensen een lelijke dreun. Machteloos toezien en wachten op belastingverlaging is een optie, maar je kunt ook zelf in actie komen. Hier zijn vijf financiële wapens die je kunt inzetten in de strijd tegen de geldontwaarding. 
 

1. Laat je loon indexeren 

Het kan zijn dat je een cao hebt waarin is geregeld dat je loon geïndexeerd wordt. Je salaris wordt dan elk jaar automatisch gecorrigeerd en houdt gelijke tred met prijsstijgingen. Op deze manier neutraliseer je de inflatie. 

Maar niet iedereen heeft zo'n collectieve regeling. Toch staat het je vrij om je werkgever individueel te vragen of jouw loon ook gecorrigeerd kan worden. Dat is niet raar, want je werkgever doet hetzelfde: hij voert prijsverhogingen door voor zijn klanten. 

Je vraagt dus niet om een loonsverhoging maar eerder om structureel behoud van je salarisniveau. Werk je niet in loondienst maar zelfstandig, dan kun je overwegen om je uurtarief op te krikken – wat op hetzelfde neerkomt. 

 

2. Laat je auto staan 

De torenhoge inflatie werd aanvankelijk veroorzaakt door de covidlockdowns. Maar op dit moment is Putins oorlog de boosdoener. Die maakt vooral gas en benzine duurder.  

Heb je beide niet nodig, dan merk je al een stuk minder van de inflatie. Maar dat is voor de meeste mensen niet realistisch. Zij moeten de thermostaat een graadje lager zetten dan normaal en het tankstation mijden.  

Probeer dus zo veel mogelijk thuis te werken, ga met de fiets, rijd mee met iemand anders of pak het openbaar vervoer. Deze dingen combineren kan ook. Maak een weekschema en houd je daaraan, zodat het echt een besparing oplevert. 

 

3. Los af op leningen 

Mogelijk heb je tijdens de pandemie veel gespaard. Je kon immers minder uitgeven aan horecabezoek en vakanties. Ook voor de collectieve spaarpot geldt dat er records zijn gesneuveld. 

Behoor je tot de groep Nederlanders die de afgelopen twee jaar flink veel geld overhad en dat op zijn spaarrekening heeft gezet, overweeg dan om op je lening af te lossen, als je er een hebt. Dit is zeker verstandig wanneer je nog een hoge rente betaalt. 

Aflossen op je hypotheek kan ook zinvol zijn. Maar als je een lage hypotheekrente geniet, heeft een aflossing van duizend euro helaas een minimaal effect op je maandlasten. Je moet dan wel met grover geschut komen. 

 

4. Maak jezelf niets wijs  

Het komt in elk artikel met spaartips voor en ook hier herhalen we het: bezuinig op onnodige uitgaven. 

Loop je bankafschriften eens na en omcirkel waar je veel geld aan uitgeeft en op zou kunnen besparen. Heb je echt tijd voor twee of drie betaalde streamingdiensten? Ga je ook echt iedere week naar die sportschool die steevast blijft afschrijven, ook als je niet komt zweten?  

Is het realistisch dat jij deze maand het winnende lot koopt? Ben je echt wel zo goed in het voorspellen van voetbaluitslagen – terwijl de experts op tv er ook niks van bakken? 

Door kritisch te kijken naar je abonnementen, loterijen en betaalde spelletjes bespaar je zo enkele tientjes per maand, of misschien wel veel meer. 

 

5. Koop eens niks nieuws 

De leukste bewaren we voor het laatst, aan deze bezuiniging ga je namelijk plezier beleven. 

Spreek met jezelf af dat je een tijdje, bijvoorbeeld één maand, niets nieuws koopt, buiten je levensmiddelen.  

Veel spullen die je nodig hebt, zijn ook tweedehands verkrijgbaar. Of beter nog: ze bevinden zich al in je huis. Of in dat van je buren of vrienden, met wie je kunt uitwisselen. 

Het is uiteraard heerlijk om op vrijdagavond een nieuw boek te laten bezorgen. Maar in je boekenkast staat van alles wat je niet hebt gelezen. Oude spullen die ergens liggen te verpieteren kun je misschien opknappen. En kleding vind je tegenwoordig ook makkelijk tweedehands.

Eén maand geen nieuwe spullen kopen is natuurlijk geen oplossing voor een langdurig probleem als inflatie – ook al zou geen 7 procent blijven. Het CPB verwacht over heel 2022 een gemiddeld koopkrachtverlies van 2,7 procent. Daarmee zou je met bovengenoemd loon nog maar 54 euro inboeten.  

Maar zo'n ‘resolutie met jezelf’ geeft voldoening en levert je inzicht op in hoe je baas kunt blijven over je eigen portemonnee, wat er ook gebeurt. Dat is misschien nog wel het meeste waard. 

 

(door Ton Hermans, Spaaronline, 10 maart 2022; Foto: Shutterstock

Lees ook:

Wat je zelf kunt doen tegen inflatie

Slechts een kwart van de Nederlanders is financieel gezond