De belangrijkste redenen om níet te beleggen – en liever te sparen

Ton Hermans

22/07/2021

Met een spaarrente rond of zelfs onder het vriespunt overwegen veel mensen om te beleggen. Maar lang niet iedereen is daartoe bereid.

Dit zijn de belangrijkste redenen om niet te willen beleggen en liever te kiezen voor gewoon sparen. De argumenten tekenen we op uit een nieuwe rondvraag van toezichthouder AFM onder 800 Nederlanders die hun geld bewust niet in effecten steken.

1. Ik heb niet genoeg kennis

Gebrek aan kennis van beleggen en de beurs is de meestgehoorde reden om niet te gaan beleggen. 42% van de niet-beleggers noemt dit als argument.

Opmerkelijk is wel dat dit percentage flink is gedaald. Vorig jaar was het nog precies de helft. AFM deed toen hetzelfde onderzoek.

2. Ik heb het geld niet

Ruim een op de drie niet-beleggers (35 procent) zegt niet genoeg geld beschikbaar te hebben om in te kunnen leggen. Dit percentage is hetzelfde gebleven als een jaar geleden.

Hoeveel geld je nodig hebt, is overigens subjectief. Beleggen kan al met een relatief klein bedrag, bijvoorbeeld 10 euro bij SNS. Bij sommige banken kan daarentegen een zekere drempel gelden. Bijvoorbeeld eenmalig minimaal 1.500 euro bij Binck, als je volledig voor je laat beleggen.

Los van formele instapdrempels denken of vinden veel mensen wellicht dat beleggen pas zinvol is als je een flink bedrag kunt inleggen. Maar het kan ook gewoon zijn dat er aan het eind van de maand geen geld over is.

3. Ik vind het te riskant

Ruim een kwart (28 procent) van de ondervraagden vindt beleggen te riskant. Je kunt je inleg immers helemaal kwijtraken. Wat bij sparen niet het geval is.

Vorig jaar noemde 35 procent dit als argument. Dus mogelijk zijn aardig wat spaarders hier tijdens de pandemie toch anders over gaan denken.

4. Ik heb er geen belangstelling voor

Dertig procent is simpelweg niet geïnteresseerd in beleggen.

5. Ik weet niet waar ik moet beginnen

Acht procent wil wel, maar weet niet waar te beginnen en hoe het werkt.

6. Het is te duur

Zeven procent tot slot vindt beleggen te duur. Als je gaat beleggen kost dat geld, in tegenstelling tot bij sparen.

Je betaalt bijvoorbeeld transactiekosten bij het kopen- en verkopen van aandelen. En als je voor beleggingsfondsen kiest of volledig voor je láát beleggen, betaal je ook beheerkosten – een vast jaarlijks percentage van je belegde vermogen. Deze kosten zijn bij elke aanbieder anders.

Wie bijvoorbeeld begint met vijfduizend euro inleg bij Binck en vervolgens elke maand 100 automatisch belegt, heeft in het eerste jaar 44 euro aan kosten (rekenvoorbeeld Beleggingsrekeningen.nl, 2021).

Een beleggingsrekening openen is echter altijd gratis, net als een spaarrekening.

Waarom wél beleggen?

Volgens de AFM belegt intussen een op de vijf Nederlandse huishoudens. Dat is elf procent meer dan in 2019, beleggen is in coronatijd zeker populairder geworden.

Voor precies twee derde van de nieuwkomers onder de beleggers blijkt de behoefte aan meer rendement de belangrijkste motivatie.

Drieënvijftig procent noemt als beweegreden dat beleggen tegenwoordig heel gemakkelijk is. Veertig procent vond het afgelopen jaar het juiste moment om in te stappen.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 22 juli 2021; Bron: AFM, Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

Van alle impulsaankopen kun je ook een huis aanschaffen

Spaarders niet van plan om coronageld uit te geven

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Hoeveel van je nettoloon moet je sparen?