Sparen via Raisin: hoe gaat dat?

José Mast

21/02/2023

Banken in andere Europese landen bieden soms hogere spaarrentes dan banken in Nederland. Maar een rekening openen in een ander land gaat vaak niet zomaar. Via Raisin kan dat wel, met een Nederlandstalige app. Zo gaat dat in zijn werk.

Raisin is een platform dat toegang geeft tot spaarrekeningen en deposito’s bij banken in verschillende Europese landen. Voorbeelden zijn Renault Bank in Frankrijk, Nordax Bank en Klarna in Zweden en Banca Progretto in Italië. Raisin zorgt ervoor dat jouw spaargeld terechtkomt bij de bank van je keuze.

Account openen

Als je begint met sparen via Raisin, open je eerst een online rekening bij Raisin. Dat is een Duitse bankrekening met een eigen IBAN. Hiervoor moet je je eenmalig identificeren. Dat gaat het makkelijkst als je eerst de app downloadt op je smartphone of tablet. Als je een webcam hebt, kan het ook via de browser op je computer.

Voor het openen van een account heb je een Nederlandse bankrekening nodig die op jouw naam staat. Dat wordt je vaste tegenrekening. Verder moet je een paspoort of identiteitsbewijs hebben en een bewijs van je adres, bijvoorbeeld een bankafschrift, energierekening of brief van de Belastingdienst of andere officiële instantie. De identificatie verloopt via een videogesprek. Het openen van een account duurt ongeveer vijf minuten.

Beginnen met sparen

Als je account klaar is, kun je meteen inloggen en invullen met welk bedrag je wilt beginnen. Ook kies je de bank en het spaarproduct. Je kunt kiezen voor vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s. Op een deposito staat je geld voor langere tijd vast tegen een vaste rente.

Het duurt een paar werkdagen voordat je Raisin-rekening is geopend. Je krijgt via e-mail bericht als de rekening klaarstaat. Je maakt het bedrag waarmee je wilt beginnen over naar je Raisin-rekening. Raisin maakt het geld vervolgens over naar het spaarproduct van je keuze.

Spaargeld bijstorten

Spaargeld bijstorten vanaf je eigen bankrekening kan op ieder moment. Je kunt daarvoor een speciale code gebruiken die je krijgt van Raisin. Zo kun je rechtstreeks geld overmaken van je bankrekening naar je spaarrekening in het buitenland, zonder in te loggen bij Raisin.

Automatisch sparen kan ook. Daarvoor kun je een periodieke overboeking instellen met dezelfde speciale code. Daarmee laat je periodiek geld overboeken van je bankrekening naar je spaarrekening.

Spaargeld opnemen

Als je een vrij opneembare spaarrekening hebt gekozen, kun je ook op ieder moment spaargeld opnemen. Je doet dat in de app of via de website. Je moet hiervoor inloggen én een veiligheidscode invullen die je ontvangt via sms. Het geld wordt dan overgemaakt van je spaarrekening naar je Raisin-rekening. Vervolgens kun je het laten overboeken naar je vaste tegenrekening.

Als je een deposito hebt, kun je het geld pas opnemen aan het einde van de looptijd. Je spaargeld inclusief rente wordt dan automatisch overgemaakt naar je Raisin-rekening. Daarna kun je het laten overboeken naar je vaste tegenrekening.

Voordelen van sparen via Raisin

· Spaarders krijgen gratis toegang tot spaarproducten met hogere rentes. Raisin kan deze dienst gratis aanbieden omdat het platform een vergoeding krijgt van de banken die hun spaarproducten via Raisin aanbieden.

· Je kunt je spaargeld spreiden over verschillende banken.

· Je kunt je spaargeld verdelen over verschillende spaarproducten: vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s.

· Voor alle aanbieders geldt dat je spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro of een vergelijkbaar bedrag in de lokale munt van het betreffende land.

Nadelen van sparen via Raisin

· Je spaargeld kan er één of twee dagen over doen om van je spaarrekening naar je Raisin-rekening te gaan of omgekeerd. Ook transacties tussen je Nederlandse tegenrekening en je Raisin-rekening kunnen één of twee dagen duren.

· Er is een iets langere en strengere identificatieprocedure dan bij andere onlinebanken.

· Bij sommige buitenlandse banken geldt de depositogarantie niet in euro’s, maar bijvoorbeeld in Zweedse kronen of Poolse zloty’s.

· In sommige landen wordt bronbelasting ingehouden. Om dit te vermijden of te verminderen moet je een woonplaatsverklaring van de Belastingdienst opsturen.

· De app biedt maar beperkte mogelijkheden. Er zijn geen aparte spaarpotjes voor verschillende spaardoelen bijvoorbeeld.

(door José Mast, Spaaronline, 21 februari 2023; Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Sparen bij Renault Bank via Raisin: review

Waarom het slim is om bij een andere bank te sparen

Hoe je een hoge spaarrente krijgt bij Scalable Capital

Bij deze spaarbanken hoef je geen betaalrekening te openen