Einde van negatieve spaarrente komt in zicht

Ton Hermans

12/05/2022

Negatieve spaarrentes lijken hun langste tijd te hebben gehad. ING zet als eerste van de grote banken een stap in de goede richting. Al is het nog maar bij onze buren. (*)

Wie nu heel veel geld op een spaarrekening heeft staan, betaalt daar mogelijk rente over. Het boetevrije saldo kan per bank verschillen, maar is bij alle grote banken momenteel 100.000 euro.

Over je saldo boven dat plafond betaal je in Nederland nu 0,5 procent. Heb je dus bijvoorbeeld 120.000 euro bij de bank staan, dan kost je dat over een heel jaar 100 euro. Dit terwijl je er ooit misschien 2.400 euro voor kreeg, bij een positieve spaarrente van bijvoorbeeld 2,0 procent.

Dieptepunt lijkt bereikt, het tij keert mogelijk

Het tarief van min 0,5 procent én het plafond van 100.000 euro zijn al maanden stabiel. Ze lijken nu ook het dieptepunt van het rentedrama te zijn.

Als eerste van de grote banken kondigt ING deze week namelijk aan dat het in Duitsland – waar het met ruim 9 miljoen klanten de op twee na grootste bank is – het plafond alvast flink gaat verhogen van 50.000 naar 500.000 euro. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Hierdoor hoeft bijna geen enkele Duitse ING-klant meer rente te betalen over zijn spaargeld, zoals nu nog het geval is.

Dit zal binnenkort ook in Nederland gebeuren, verwacht Hugo van Wijk van financieel adviesbureau Vallstein.

De spaarrente zal volgens hem nog niet stijgen, maar de plafonds tot waar je boetevrij kan sparen zullen wel verhoogd worden, zo klinkt zijn inschatting in het FD. Hij noemt de stap van ING in Duitsland vooral 'symbolisch'.

Wachten op de ECB

Voor de terugkeer van normale, positieve spaarrentes voor particulieren is het nog wachten op een eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank. Die staat gepland voor juli.

Dat zou dan misschien aan het eind van dit jaar effect kunnen hebben op de gewone spaarrente. Maar daarvoor is het de vraag hoe hard de ECB aan de knop gaat draaien. Insiders verwachten er voorlopig niet te veel van.

De ECB houdt de spaarrente al jaren kunstmatig laag, zodat consumenten hun spaargeld uitgeven en ondernemers makkelijk geld kunnen lenen.

Van beide veronderstelde effecten is echter weinig gebleken, wat het ECB-beleid omstreden maakt. Zeker nu de inflatie erg hoog is (gemiddeld 7,5 procent in de eurozone) en de boodschappen, benzine en energierekening peperduur zijn.

ING zet eerste stap

ING wil niet wachten op de ECB. De Duitse ING-topman Nick Jue zegt in het FD dat zijn bank de negatieve rente zal afschaffen nog voordat de centrale bank zijn besluit neemt.

De Nederlandse topman Steven van Rijswijk wil echter nog niet op een besluit voor ons eigen land vooruitlopen, zo vertelt hij aan het FD. Rabobank en ABN Amro zeggen volgens de krant hetzelfde. Oftewel nog helemaal niks.

Maar de beslissing van ING voor onze oosterburen is een signaal dat banken stilaan gaan stoppen met negatieve rente.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 12 mei 2022; Bron: FD, Foto: Shutterstock)

 

* Update 17 juni 2022: ING maakt bekend dat het per 1 oktober helemaal stopt met negatieve rente. ABN Amro verhoogt de spaarrente begin augustus naar -0,25 procent en op 1 oktober naar 0 procent, voor wie meer dan een ton spaargeld heeft.

Rabobank gaat op 1 augustus van -0,50 naar -0,25 procent voor saldi boven een ton. Het is nog niet bekend wanneer dat percentage naar nul stijgt.

Lees ook:

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Acht redenen om nog een spaarrekening te hebben

Vooral mensen met een hoger inkomen zien de spaarberg groeien