Vooral mensen met een hoger inkomen zien de spaarberg groeien

Ton Hermans

05/05/2021

Sinds de corona-uitbraak sparen we veel meer, zo wisten we al van De Nederlandsche Bank. Tussen maart van vorig jaar en februari van dit jaar hebben we samen 46 miljard euro op spaarrekeningen gestort – liefst 2,5 keer zoveel als het jaar daarvoor.

Maar lang niet iedereen doet dat, zo leren nieuwe cijfers van Rabobank.

Bij 35 procent van de Nederlanders nam het spaargeld toe. Dit zijn vooral mensen met hogere inkomens, zegt Rabobank, dat onderzoek deed onder meer dan vijftienhonderd landgenoten tussen 20 en 70 jaar.

Voor zeker een op de vijf nam het spaargeld juist af. En bij ruim een op de drie (36 procent) veranderde er niets. Ook het aantal Nederlanders dat geen 3.400 euro op de rekening heeft – de buffer die je minimaal nodig hebt volgens het Nibud – is nu nog net zo groot als in de zomer van 2020.

Precies een kwart van de gezinnen heeft nog steeds geen voldoende gevuld reservepotje om op terug te vallen. Elf procent heeft helemaal geen spaargeld.

Plots veel meer Nederlanders met 30.000 euro of meer

Het zijn dus vooral rijkere Nederlanders, dat wil zeggen mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen, die hun spaarberg zien groeien. Dit geldt voor 40 procent van de modale inkomens (tussen 36.500 en 43.500 bruto per jaar) en 56 procent van de bovenmodale inkomens (meer dan 43.500).

Het aantal Nederlanders dat meer dan 30.000 euro spaargeld heeft, is in een jaar tijd drastisch toegenomen van 29 procent tot 36 procent.

Van de mensen met een lager dan modaal inkomen zegt slechts 24 procent dat hun spaargeld de afgelopen twaalf maanden is toegenomen.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat de spaarwoede die op dit moment heerst maar bij een beperkte groep Nederlanders plaatsvindt.

Waarom neemt de hoeveelheid spaargeld toe?

Sinds de uitbraak van corona geven Nederlanders veel minder uit, wordt steeds gezegd. Maar uit het Rabo-onderzoek blijkt dat dit niet klopt.

De meeste Nederlanders (liefst 70 procent) zeggen evenveel te spenderen of zelfs meer dan normaal.

Slechts een kwart geeft inderdaad minder uit. Vooral aan 'uit eten en drinken' (wat niet kan tijdens de lockdowns), vakantie, vervoer, kleding en sieraden, verzorging en gezondheid, sport, hobby en vrije tijd.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 5 mei 2021; Bron: Rabobank, Foto: Shutterstock)

Lees ook:

En ook in 2021 sparen we lustig verder

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Een op de vijf Nederlanders valt terug op spaargeld door corona

Slechts een kwart van de Nederlanders is financieel gezond

Hoeveel van je nettoloon moet je sparen?

Vijf populaire manieren om te sparen

Spaartip: ga een stukje wandelen