En ook in 2021 sparen we lustig verder

Ton Hermans

21/05/2021

De spaardrift van Nederlanders woedt alsmaar sterker. In de eerste maanden van dit jaar hebben we opnieuw veel gespaard, net als in recordjaar 2020, vertellen nieuwe cijfers van het CBS.

Twee derde van alle huishoudens had vorig jaar geld over, zegt de statistiekdienst nu. Dat percentage (65 procent) is nog nooit zo hoog geweest. En binnen Europa sparen alleen Belgen en Ieren meer.

Vooral door de lockdownmaatregelen gaven met z'n allen veel minder uit, zo'n 8,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Veel winkels waren dicht, we konden geen cafés en restaurants bezoeken en niet op vakantie gaan.

Dit terwijl inkomens over het algemeen toenamen of door steunmaatregelen op peil bleven.

Hierdoor bleef er in 2020 per inwoner liefst 4.418 euro over, bij elkaar opgeteld zo'n 77 miljard. In de eerste drie maanden van dit jaar is daar 10 miljard bijgekomen.

Geld komt vooral op spaarrekeningen terecht

Een groot deel van al dit geld belandt op spaarrekeningen, zegt CBS. Daardoor zijn veel Nederlanders financieel rijker geworden.

Het gemiddelde financiële vermogen bedroeg rond de jaarwisseling ruim 16.000 euro per inwoner. Dat is bijna 3.000 euro meer dan een jaar eerder.

Hierbij gaat het om geld dat op bank- en spaarrekeningen staat of in aandelen zit. Woningbezit is buiten beschouwing gelaten.

(door Ton Hermans, Spaaronline, 21 mei 2021; Bron: CBS, Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Vooral mensen met een hoger inkomen zien de spaarberg groeien

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Een op de vijf Nederlanders valt terug op spaargeld door corona

Hoeveel van je nettoloon moet je sparen?