Sparen in de muntsoort van je vakantieland

José Mast

22/06/2022

Heb je plannen om op vakantie te gaan naar een land buiten de eurozone? Dan kan het voordelen hebben om een speciale bankrekening te openen voor vreemde valuta. Je kunt zelfs overwegen daar alvast op te sparen voor je vakantie in de muntsoort van dat land. Wat levert dat op?

Stel je gaat op vakantie naar Noorwegen, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. Je kunt daar op de meeste plaatsen gewoon betalen met de Maestro-pas van je huisbank of met je creditcard. Dat is handig, want je hoeft daar niets speciaals voor te regelen.

Ga je buiten Europa op vakantie, dan kun je met je Maestro-bankpas soms minder goed terecht. Een creditcard of bankpas van Mastercard of Visa is dan een goede aanvulling.

Koersopslag en andere kosten

Maar waar je ook naartoe gaat, voor geld wisselen betaal je meestal wel kosten. Soms vraagt je bank ook een vergoeding per betaling en voor het pinnen van contant geld. Met je creditcard betaal je altijd een bepaald percentage aan wisselkoersopslag én een vergoeding voor geld pinnen.

Het is dus altijd verstandig om goed te kijken naar de kosten. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat en de kosten van je huisbank en/of creditcarduitgever, kan het handig zijn om een extra rekening te openen waarmee je voordelig vreemde valuta kunt wisselen. Daarmee kun je veel geld besparen.

Wanneer kan ik besparen?

Betaal je bij je huisbank kosten voor koersopslag, voor betalingen en/of voor contant geld pinnen in het buitenland? Dan kun je goedkoper uit zijn bij een onlinebank die gespecialiseerd is in vreemde valuta. Voorbeelden zijn Revolut en Wise. Bij deze banken kun je gratis een rekening openen en vervolgens tegen lage kosten geld wisselen. Voor het aanvragen van een pasje betaal je bij Wise eenmalig een laag bedrag.

Je betaalt bij deze onlinebanken geen vast bedrag voor een transactie in het buitenland. Contant geld pinnen is tot 200 euro per maand gratis bij deze beide prijsvechters.

Sparen in een vreemde munt

Weet je al lang van tevoren dat je naar een land buiten de eurozone gaat, dan kun je ook alvast gaan sparen in deze muntsoort. Een voorwaarde is dat je een bankrekening kiest waarop je deze muntsoort kunt aanhouden. Bij Wise kun je meer dan vijftig muntsoorten aanhouden, bij Revolut ruim dertig.

Sparen in de muntsoort van je vakantieland kan een paar voordelen hebben. Het geeft voorpret, je bouwt alvast een spaarpotje op voor je vakantie en je kunt met deze valuta straks zonder extra kosten betalen op je bestemming.

Misschien kun je zelfs koersvoordeel behalen door op tijd te beginnen met geld opzijzetten. Stel je koopt iedere maand voor een vast bedrag vreemde valuta. Dan koop je de ene keer tegen een lagere koers dan de andere keer. Zo spreid je het koersrisico.

Als je er lol in hebt, kun je ook proberen om meer aankopen te doen als de koers laag is, zodat je meer vreemde valuta kunt kopen voor je euro’s. Maar net als bij beleggen heb je geen garantie dat je hiermee echt voordeel behaalt. Je weet immers niet wat de koers zal zijn op het moment dat je op vakantie gaat. Of het sparen gunstig is geweest, weet je dus altijd pas achteraf.

Rekenvoorbeeld met sparen

Voor een vakantie naar Noorwegen koopt Astrid 10 maanden lang iedere maand 1.000 Noorse kronen met de gratis bankrekening Revolut Standaard. Hiervoor betaalt ze een bedrag dat varieert van 96,43 tot 104,80 euro.

Na tien maanden heeft ze 10.000 Noorse kronen waarvoor ze in totaal 989 euro heeft betaald. Als Astrid op vakantie gaat, doet ze alle betalingen zonder bijkomende kosten met haar bankpasje van Revolut. Op dat moment kosten 10.000 Noorse kronen 1.045 euro. Ze heeft dus 56 euro bespaard, oftewel 5,7 procent.

Als ze twee maanden later op vakantie was gegaan, hadden 10.000 Noorse kronen 958 euro gekost. Dan had ze dus een verlies geleden van 31 euro, oftewel een 3,1 procent.

Rekenvoorbeeld met verschil in kosten

Peter gaat naar Ghana. Hij heeft een bankrekening bij ASN en een ANWB Visa Classic-creditcard. ASN brengt voor betalingen in Ghana 30 cent per keer in rekening en voor geld pinnen 4 euro. Betalen met de ANWB-creditcard is gratis, maar boven op de wisselkoers komt wel een opslag van 2 procent. Geld pinnen met de creditcard kost 4 procent van het opgenomen bedrag.

Peter opent een account bij Wise. Hij kan met zijn Wise-card een betaling van 100 Ghanese cedi doen voor 11,91 euro. Met zijn ASN-pas kost dezelfde betaling 12,35 euro en met zijn ANWB Visa Classic Card 12,60 euro. Contant geld pinnen is met de Wise-card tot 200 euro per maand gratis.

Conclusie

Het loont de moeite om ruim vóór je (buiten de eurozone) op vakantie gaat de kosten van je huisbank en creditcard op een rijtje te zetten. Let op kosten voor geld wisselen, betalingen ter plekke en pinkosten in het land van bestemming. Vergelijk deze kosten met de kosten die een onlinebank in rekening brengt. Is het verschil groot? Open dan een gratis account.

(door José Mast, Spaaronline, 22 juni 2022; Foto: Shutterstock)

 

Ben je geïnteresseerd in een multivaluta-account bij een neobank? Kijk dan op onze zustersite Bankenvergelijking.nl. Daar lees je reviews en open je meteen een rekening.

 


Lees ook:

Wat je zelf kunt doen tegen inflatie

Van alle impulsaankopen kun je ook een huis betalen