Sparen is makkelijker als je budgetteert

José Mast

16/11/2022

Budgetteren is les 1 in financiële planning, maar lang niet iedereen doet het. Stijgende prijzen zijn een goede aanleiding om die les nu toch in de praktijk te gaan brengen.

Moeilijk is het niet, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Doorloop deze vier stappen.

· Stap 1

Zet je inkomsten op een rij. Noteer nettobedragen van je loon, bijverdiensten, uitkering(en), pensioen, toeslag(en) etc. Heb je een wisselend inkomen, noteer dan een minimum- en een maximumbedrag.

· Stap 2

Zet je vaste lasten op een rij. Kijk hiervoor in de app van je bank of in internetbankieren. Veel banken hebben een digitaal huishoudboekje waarin bepaalde kostenposten al automatisch gerubriceerd zijn. Andere kun je zelf rubriceren.

Houd ook rekening met bedragen die je per jaar betaalt en reken die om naar een maandbedrag. Noteer van wisselende uitgavenposten een minimum- en een maximumbedrag. Je kunt ook alvast een bedrag noteren dat je wilt sparen. Of je dit kunt realiseren, blijkt in de volgende stap.

· Stap 3

Draai aan de knoppen van de kostenposten waar je invloed op hebt. Kun je misschien minder uitgeven aan boodschappen door dure producten te vervangen door goedkopere of door overbodige producten te schrappen? Kun je andere uitgaven omlaag brengen, bijvoorbeeld aan abonnementen, kleding, horeca, benzine, snacks en drankjes onderweg? Stel voor iedere kostenpost een bepaald maximum vast. Ook hierbij kunnen de apps van sommige banken behulpzaam zijn.

· Stap 4

Is het gelukt om een bepaald bedrag vrij te spelen om te sparen? Maak het dan maandelijks automatisch over naar je spaarrekening. Heb je wisselende inkomsten en uitgaven, dan kun je ook per maand je spaarbedrag overmaken.

(door José Mast, Spaaronline, 16 november 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

De beste spaarrekeningen in één overzicht

Bij deze spaarbanken hoef je geen betaalrekening te openen

Hoe spaar je samen op één spaarrekening?

Hoeveel spaargeld hebben jouw leeftijdgenoten?