Die ene belangrijke spaartip voor 2022

Ton Hermans

14/01/2022

Aan het begin van het jaar heb je misschien het voornemen om zo veel mogelijk te sparen. Maar komt dat er ook echt van? Ben je in februari niet alweer afgeleid en allerlei spulletjes aan het kopen? Er is één ding dat helpt en de kans op succes echt vergroot: weten waarvoor je spaart. 

Heb je een duidelijk spaardoel voor ogen, dan helpt dat om vast te houden aan je spaardiscipline.  

De beste tactiek is natuurlijk automatisch sparen. Gaat er een deel van je inkomen vanzelf naar je spaarrekening, dan geef je dat geld veel minder gemakkelijk uit dan wanneer het op je betaalrekening blijft staan. Dat is echter niet genoeg: het is essentieel dat je de spaarpot ook definieert

Automatisch sparen voor een omschreven doel is al heel slim. Maar je kunt daar nog een schep bovenop doen. In het gunstigste geval ga je bij elke koopimpuls je beslissing beter tegen het licht houden: wat betekent dit voor het behalen van mijn spaardoel? Heb ik deze aankoop wel echt nodig? 

Focus op wat je het liefste wil 

Stel dus eerst vast wat je spaardoel is. Misschien heb je meerdere wensen en zijn je ideeën vaag. Schrijf alle ideeën dan onder elkaar op en dwing jezelf om daar een rangorde in aan te brengen.  

Focus hierna volledig op de nummer 1 op je lijst en vergeet de rest. De nummer 1 is waarschijnlijk wat je het allerliefste wil. Koppel daar vervolgens een concreet bedrag aan dat nodig is om het doel te kunnen verwezenlijken. 

Een voorbeeld: sparen voor een sabbatical 

Een spaardoel kan van alles zijn. Misschien wil je enkele maanden of een heel jaar vrij nemen en op reis gaan: een sabbatical nemen dus. Weet je al waar je dan naartoe zou willen gaan en hoe lang, dan kun je prima uitrekenen wat jou dat gaat kosten aan bijvoorbeeld vervoer en verblijf.

Maak dus een calculatie. Wees niet bang om dat zo eerlijk mogelijk te doen. Het betekent nog niet dat je het bedrag dat daar uitkomt ook volledig zult moeten sparen. 

Misschien zijn er tijdens je sabbatical namelijk mogelijkheden om wat geld te verdienen – of vrijwilligerswerk te doen voor kost en inwoning. Wellicht heb je al geld gespaard dat nog geen duidelijke bestemming heeft. Er liggen vast ook spullen in huis die je niet gebruikt en kunt verkopen.  

Weet je ergens geld te vinden, dan zou het benodigde spaarbedrag al een stuk kleiner kunnen zijn dan het totale budget voor je reis. Dit geeft je een goed gevoel en motiveert je om te blijven sparen. Het doel komt hierdoor namelijk plots concreter in zicht. 

Blijf denken aan je spaardoel en het benodigde bedrag 

Voelt het benodigde bedrag als een berg die je moet beklimmen, dan is de kans groot dat je op een bepaald moment de moed opgeeft. Is het een haalbare kaart, dan maak je het jezelf makkelijker. 

Bedenk dus een reëel bedrag dat je zou kunnen bereiken, zonder dat je daar alles voor moet laten. En blijf omgekeerd dat bedrag dat in je hoofd zit ook steevast koppelen aan je spaardoel. 

Focussen helpt voor elk spaardoel

Een sabbatical of reis is maar een voorbeeld, het principe dat je moet blijven focussen geldt voor elk spaardoel.

Andere veelvoorkomende spaardoelen zijn een verbouwing, een studie, een auto of ander voertuig en eerder stoppen met werken. Maar je kunt ook een veel bescheidener spaardoel hebben. Bijvoorbeeld geld voor een gitaar, een geschenk of zelfs maar een grasmaaier.  

Wat jouw keuze ook is, zorg ervoor dat het iets is wat je voor ogen blijft houden. Weet waarvoor je spaart! 

(door Ton Hermans, Redactie Spaaronline, 14 januari 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Waarom Nederlanders massaal sparen, ondanks nul rente

Gemiddelde Nederlander schrijft flink bedrag bij op spaarrekening

Van alle impulsaankopen kun je ook een huis betalen

Hoeveel van je nettoloon moet je sparen?

Hoeveel spaargeld hebben jouw leeftijdgenoten?

Wat je zelf kunt doen tegen inflatie